Live εικόνα Αθήνας από το Αστεροσκοπείο Πεντέλης

Σχεδόν αίθριος
25.1 °C 57%
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Οικονομία - Χρηματιστήριο - Επιχειρήσεις
Προσαρμοσμένη αναζήτηση Google
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Η «Αργεντινοποίηση» των ΗΠΑ
Ημερομηνία: Σήμερα 19/7/2025, 08:00 - Εμφανίσεις: 11



Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, για δεκαετίες πρότυπο οικονομικής σταθερότητας και πειθαρχίας, φαίνεται να διανύουν μια επικίνδυνη καμπή στην οικονομική τους διαχείριση, καθώς αναλυτές και οικονομολόγοι εκφράζουν αυξανόμενες ανησυχίες για μια μορφή «αργεντινοποίησης» της δημοσιονομικής πολιτικής.

Δηλαδή, για την πιθανότητα η αμερικανική κυβέρνηση να καταφύγει στην εκτύπωση χρήματος (monetization) για να χρηματοδοτήσει το εκρηκτικό δημόσιο χρέος — τακτική που χρησιμοποιήθηκε κατ’ επανάληψη σε οικονομίες όπως η Αργεντινή και η Βενεζουέλα, με καταστροφικά πληθωριστικά αποτελέσματα.

Διακεκριμένοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι ΗΠΑ πιθανόν να καταφύγουν στο «ανώδυνο» default μέσω πληθωρισμού, δηλαδή στη σιωπηλή αθέτηση πληρωμών μέσω διάβρωσης της αξίας του χρήματος.

Με το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων στο 4,4% και των 30ετών στο 4,9% (Ιούνιος 2025), οι επενδυτές που κατέχουν αμερικανικό χρέος αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο ζημιών.

Η εκρηκτική αύξηση του δημόσιου χρέους οδηγεί τις ΗΠΑ σε ένα σημείο όπου μόνο δύο επιλογές μοιάζουν ρεαλιστικές:googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Επίσημη χρεοκοπία (default) ή εκτύπωση χρήματος από τη Fed για την αποφυγή χρεοκοπίας.

Αυτό το δεύτερο σενάριο, όμως, οδηγεί σχεδόν μαθηματικά σε υψηλό και παρατεταμένο πληθωρισμό, καταστρέφοντας την αγοραστική δύναμη του δολαρίου και προκαλώντας τεράστιες ζημίες στους επενδυτές.

Σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Οικονομικό Απολογισμό των ΗΠΑ (Ιανουάριος 2025), η ομοσπονδιακή χρέωση προς το κοινό έφτανε ήδη το 98% του ΑΕΠ, ενώ εάν συνυπολογιστεί η κατοχή χρέους από τη Fed, το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να φτάσει στο 535% του ΑΕΠ μέχρι το 2099.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Η σκιά του Τραμπ και η απώλεια ανεξαρτησίας της Fed Η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, με υψηλά ελλείμματα και νέες φορολογικές ελαφρύνσεις, επιδεινώνει την κατάσταση.

Αντί για λιτότητα, προωθεί πακέτα «φορολογικών δώρων», ενώ η Fed μπορεί στο μέλλον να υποκύψει σε πιέσε...

Πηγή/Περισσότερα: in.gr
Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
Περισσότερα θέματα στην κατηγορία "Οικονομία - Χρηματιστήριο - Επιχειρήσεις"
Περισσότερα θέματα στην κατηγορία "Οικονομία - Χρηματιστήριο - Επιχειρήσεις"
ARTICLES
· White mushrooms: Properties and benefits
· Narcissistic Personality Disorder: Understanding the complexities
· Ford to Construct Europe's Largest Battery Plant in Turkey Under New Deal
· Redesigned 2023 Peugeot 508 model to be revealed on February 24th, 2023
· BMW: Premiere for updated BMW X5 M Competition and X6 M Competition
· Ford Mustang Mach-E with lithium iron phosphate (LFP) batteries
· How to fix error: Either there is no default mail client or the current mail client cannot fulfill the messaging request. Please run Microsoft Outlook and set it as the default mail client.
· Omega-3 fatty acids and their health benefits
· Samsung Galaxy S23 Ultra review
· Netflix has extended its crackdown on password sharing from Latin America to Canada, New Zealand, Portugal, and Spain
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΚΑΙΡΟΣ LIVE

Σχεδόν αίθριος
25.1 °C 57%
Περισσότερα >>
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2025 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies